به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرگزاري فارس حسن روحاني در ابتداي گفتوگوي زنده خود با مردم با اشاره به جايگاه مهم معلمان و اساتيد گفت: کليد علم و فرهنگ در کشور به دست معلمان، اساتيد و فرهيختگان بوده و کليد اقتصاد نيز در دست کارگران است.
رئيسجمهور در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه آيا اقدامات اقتصادي شما در شش ماه پاياني سا ل92بر اساس پيشبينيهاي دولت بود، گفت: دولت از آغاز کار خود تا پايان سال 92 چند هدف مهم را در بخش اقتصادي دنبال ميکرد؛ دولت، با معضلات فراواني مواجه داشت که اولين آن معضل تورم بود.
وي با بيان اينکه تورم در حدي بود که اگر ميخواستيم براي اشتغال فکري بکنيم نياز بود که تورم را مهار کنيم، افزود: تورم 43 درصدي براي کشور قابل تحمل نبود.
*در شرايطي که تحت فشار بوديم از امکانات بانک مرکزي استفاده نکرديم
روحاني ادامه داد: اولين برنامه ما براي مهار تورم عدم استفاده از پول پرفشار و بانک مرکزي بود و ما در همان ابتدا استفاده از منابع بانک مرکزي را منطقه ممنوعه اعلام کرديم.
رئيسجمهور اضافه کرد: در شرايطي که شديداً تحت فشار بوديم از امکانات بانک مرکزي استفاده نکرديم و حتي براي مسکن مهر نيز از منابع ديگر بهره گرفتيم و توانستيم تورم را مهار کنيم.
وي با اشاره به آمار تورم نقطه به نقطه در کشور و کاهش آن به 17.4درصد، گفت: ما به مردم وعده داده بوديم تورم را تا پايان سال به 35درصد برسانيم و اين کار را انجام داديم و بر اساس آمار بانک مرکزي تورم به 34درصد و بر اساس آمار مرکز آمار به 32درصد در پايان سال رسيد.
رئيسجمهور اقدام بعدي دولت را ساماندهي به پرداخت يارانهها عنوان کرد و افزود: ما پرداخت يارانه را تا پايان سال 92 عليرغم مشکلات و فشارهاي بودجهاي انجام داديم.
روحاني با اشاره به اصلاحيه بودجه سال 92 که از سوي دولت ارائه شد، تصريح کرد: ما با اين اصلاحيه دولت را از لحاظ مالي تحت فشار قرار داديم تا بودجه ساماندهي شود و نرخ بودجه را از 210هزار ميليارد تومان به 150هزار ميليارد رسانديم.
وي ادامه داد: در پايان سال نيز موفق شديم بدون توسل به بانک مرکزي مشکلات را کم کرده و حقوق کارمندان را پرداخت کنيم.
وي ادامه داد: در پايان سال نيز موفق شديم بدون توسل به بانک مرکزي مشکلات را کم کرده و حقوق کارمندان را پرداخت کنيم.
روحاني در ادامه سخنان خود درباره رسيدن به اهداف مد نظر دولت يازدهم يادآور شد: دولت اهداف مدنظر را اعلام کرد و آنها را دنبال کرديم و برنامههايي که به مردم گفتيم جامع عمل پوشانديم.
رئيسجمهور با تأکيد بر اينکه البته هرکاري دولت انجام داده با کمک، حمايت و حضور مردم در صحنه بوده است، افزود: فرهيختگان، علما و به ويژه مقام معظم رهبري در همه زمينهها کمک و هدايت کردند.
وي در پاسخ به سؤالي مبني بر افزايش قيمت حاملهاي انرژي و اينکه نظر شما بر افزايش تدريجي قيمتها بوده است، آيا افزايش 70درصدي تدريجي است،اظهار داشت: در ابتدا بر اين نکته تأکيد ميکنم که ما يا بايد شرايط موجود را ادامه ميداديم يعني حاملهاي انرژي به همان صورت باقي مي ماند که در واقع هر ماه براي پرداخت يارانه مشکل داشتيم.
روحاني بر همين اساس به پرداخت سه هزار و 500 ميليارد تومان يارانه نقدي در هر ماه اشاره و اضافه کرد: بيش از هزار تا 1500ميليارد تومان کسر داشتيم که يا بايد يارانه نقدي را کاهش ميداديم و يا شرايطي که براي مصرف انرژي بود قبول ميکرديم.
رئيسجمهور با بيان اينکه مصرف انرژي در کشور ما دو برابر جهاني است، يادآور شد: در زمينه آلودگي نيز يا بايد به همين صورت باقيميماند که در شهرهاي بزرگ معضل آلودگي بسيار زياد بود؛ ما اگر همان وضع را ادامه ميداديم بايد تابستان امسال خاموشي را داشتيم چرا که کل درآمد برق صرف يارانه ميشد.
وي با تأکيد بر اينکه در بحث انرژي، گاز و نفت تمام درآمدها صرف يارانه نقدي ميشد، اظهار داشت: در برق و گاز مشکل داشتيم و در زمستان امسال نيز با وجود برخي مشکلات توانستيم مسئله گاز خانگي مردم را تأمين کنيم. از اين رو يا بايد وضع ادامه مييافت يا تحول در مسئله قيمت حاملهاي انرژي ايجاد ميشد.
روحاني در عين حال به افزايش قيمت حاملهاي انرژي در سال 89 اشاره و تصريح کرد: در آن سال قيمت انرژي 550درصد افزايش يافت که برخي اکنون پيشنهاد کردند به همين صورت دفعي يا ناگهاني افزايش يابد و عدهاي هم مخالف بودند که در نهايت اينبار مجموعه افزايش حاملهاي انرژي به طور متوسط 50درصد است.
رئيسجمهور با بيان اينکه ما ناچار بوديم به دليل شرايط کشور و تورم، دفعي عمل نکنيم، يادآور شد: بناي دولت اين است که تورم را مهار کنيم البته با نقطه مطلوب فاصله داريم و تورم ما بايد به 25درصد برسد.
وي در ادامه سخنان خود به تصميم مجلس شوراي اسلامي در زمينه بودجه اشاره کرد که دولت نيز با آن همراه بود و گفت: در بحث يارانه که در واقع تصميم نظام است و قانون به شمار ميرود بايد اجرا شود.
*در صورت اجراي قانون مجلس، قيمت حاملهاي انرژي 70 درصد افزايش مييافت
روحاني در عين حال گفت که تصميمي که مجلس اتخاذ کرده اين بود که درآمدها از محل افزايش حاملهاي انرژي 48هزار ميليارد تومان باشد؛ اگر اين مصوبه به همين صورت باشد حاملهاي انرژي بايد 70درصد گران شود اما ما به ناچار به 50درصد آن را کاهش داديم و درآمد ما 9هزار ميليارد تومان کاهش يافته است.
رئيسجمهور ادامه داد: با شيب ملايمتر طبق نظر مجلس عمل کرديم از طرف ديگر مجلس دولت را مکلف کرده در سال جاري فقط به افراد متقاضي نيازمند يارانه نقدي را بدهد.
وي در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه بحث افزايش حاملهاي انرژي به نوعي دغدغه مردم به شمار ميرود، آيا براي افزايش قيمت بعد از خردادماه که فشار بر روي قشر ضعيف نباشد، اقدامي در دستور کار داريد، گفت: راه حلي که پيش روي ماست، اين است که يا بايد وضع موجود را ادامه يا تغيير ميداديم.
*افزايش قيمت حاملها اثر زيادي بر روي قيمت کالاها ندارد
رئيسجمهور با شايعه خواندن اين موضوع که افزايش قيمت حاملها بر روي قيمت کالاها اثر زيادي خواهد گذاشت تاکيد کرد که به هيچ عنوان افزايش قيمت در سطح بالا نخواهيم داشت.
رئيس جمهور با اشاره به برخي مشکلات پيشرو در صورت پرداخت يارانه به شيوه قبلي اضافه کرد: اگر ميخواستيم به همان شيوه قبل پرداخت يارانه را ادامه دهيم ماهانه کسري بودجه داشته و برق در تابستان به خاموشي ميرسيد و در زمينه گاز نيز به مشکل برميخورديم، در واقع کل پول انرژي براي پرداخت يارانه صرف ميشد.
روحاني با بيان اينکه بايد قيمت همه حاملهاي انرژي را بالا ميبرديم، اضافه کرد: اما به عنوان مثال برق به بخشهاي نظير صنعت و کشاورزي مربوط ميشود و ما شيب افزايش قيمت نفت، گاز و گازوئيل را کم در نظر گرفتيم.
وي ادامه داد: در زمينه گازوئيل که به حملونقل عمومي مربوط ميشود برخي به ما افزايش قيمت تا 500 تومان را پيشنهاد دادند و برخي ديگر 300 تومان را مطرح کردند اما ما آن را 250 تومان در نظر گرفتيم.
رئيس جمهور اضافه کرد: در زمينه افزايش نرخ برق هنوز به ميزاني نرسيدهايم که شرکت برق براي توليد برق هزينه ميکند.
روحاني با اشاره به شايعه مطرح مبني بر گران شدن قيمت اجناس به دليل افزايش قيمت و حاملهاي انرژي افزود: اثر افزايش حاملهاي انرژي بر ديگر قيمتها زياد نيست و در بالاترين حالت 5.6 درصد تورم خواهيم داشت که اين را نيز جبران خواهيم کرد و اين طور نيست که شايعه شده با افزايش قيمت حاملها ديگر جنسها نيز گران ميشود.
وي با تأکيد براينکه سازوکارهاي کنترلي براي تأمين کالا و پولي که از مردم گرفته ميشود تعيين شده، اظهار داشت: اين پول صرف موارد ضروري جامعه خواهد شد.
رئيس جمهور در ادامه با اشاره به ثبتنام متقاضيان دريافت يارانه تصريح کرد: براساس قانون مجلس ناچار بوديم از مردم دعوت کنيم تا براي دريافت يارانه ثبتنام کنند و ظرف مدت 10 روز در اقدامي بزرگ از 73 ميليون نفر ثبتنام به عمل آمد.
روحاني با قدرداني از مردم به دليل حفظ نظم در ثبتنام براي دريافت يارانه اظهار داشت: از کساني که براي اهداف ملي ثبتنام نکردند، قدرداني ميکنم.
وي ادامه داد: دولت آنچه در زمينه حاملهاي انرژي دريافت ميکند و يا از منابع صرفهجويي شده از طريق انصراف مردم به دست ميآورد را هر سه ماه يکبار گزارش خواهد داد و همه اين منابع براي نظام سلامت يا توليد يا حملونقل و يا براي يارانه کالايي به افراد نيازمند صرف خواهد شد.
رئيس جمهور با تأکيد براينکه راهي که دولت انتخاب کرده در چارچوب قانون بوده است، اظهار داشت: اميدوارم با همکاري خوب مردم در اجراي قانون راه را به خوبي ادامه دهيم.
روحاني در پاسخ به سؤالي در خصوص فعاليتهاي دولت در خصوص سلامت و تأمين داروهاي مردم گفت: همانگونه که مردم ميدانند نظام سلامت ما داراي مشکلات فراواني است. بستري شدن، مخارج بسيار سنگين و گراني بر مردم تحميل ميکند، بيماريهاي صعبالعلاج مشکلات فراواني را به وجود ميآورد.
وي افزود: در سال 92 مردم مشکلات فراواني را در خصوص بحث غذا و بحث دارو تحمل کردند و خوشبختانه اين مشکلات تا حدود زيادي امروز حل و فصل شده است.
*داروهاي ساخت داخل در سال 93 گران نخواهد شد/ کاهش 10 درصدي قيمت داروهاي خارجي
رئيسجمهور ادامه داد: من در اينجا اين خبر را اعلام ميکنم که در سال 93 داروهاي ساخت داخل به هيچ عنوان گران نخواهد شدو داروهاي خارجي نيز به ميزان 10 درصد کاهش خواهد داشت.
روحاني گفت: در بخش ملزومات پزشکي هزينهها به شدت کاهش پيدا کرده است.
وي با اشاره به هزينههاي بستري در بيمارستان ها گفت: پيش از اين مردم مجبور بودند تمام هزينههاي ملزومات از دمپايي تا ملحفه تا انواع داروها و تا حتي اقدامات تشخيصي شامل MRI و اسکن را خود برعهده بگيرند.
*قرار شده هزينههاي ملزومات پزشکي تماماً از سوي بيمه تأمين شود
رئيسجمهور گفت: قرار شده است تا هزينههاي ملزومات پزشکي تماماً از سوي بيمه تأمين شود و بقيه هزينهها نيز در صورت نياز از سوي دولت تأمين خواهد شد و مردم شرايط جديدي را در حوزه درمان تجربه خواهند کرد.
روحاني با اشاره به بيمه شدن تمام مردم،گفت: تقريباً 5ميليون نفر بيمه نيستند که آنها به تدريج بيمه خواهند شد و هزينهاي معادل 23هزار تومان براي دفترچه بيمه پرداخت خواهند کرد.
*اختصاص 10 هزار ميليارد تومان به بخش بهداشت
رئيسجمهور با اشاره به اختصاص 10هزار ميليارد تومان به بخش بهداشت علاوه بر بودجه عادي گفت: بخشي از اين مبلغ به ميزان چهار هزار و 800 ميليارد تومان از هدفمندي يارانهها پرداخت خواهد شد و من به وزير بهداشت دستور دادم که مردم بتوانند مبالغ ناشي از هدفمندي را مشاهده کنند.
روحاني در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه يکي از مشکلات مردم دفترچههاي بيمه است و مردم نميتوانند از آن خوب استفاده کنند، نظر شما در اين زمينه چيست، افزود: قبلاً مشکلي که وجود داشت اين بود که پول بيمه دير پرداخت ميشد، ما امسال تقريباً بدهي که وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعي به بخشهاي مختلف نظام سلامت و دارو داشته ، پرداخت کردهايم.
رئيسجمهور تصريح کرد: خيلي جاها مردم ميرفتند و گفته ميشد بيمه پول نميدهد اما در حال حاضر تا پايان ماه بهمن کاملاً پول پرداخت شده است و به تدريج هر صورتحسابي ميآيد پرداخت شده و ارزش دفترچههاي بيمه افزايش مييابد.
*بيش از 300 قلم دارو در ارديبهشتماه مشمول بيمه ميشوند
وي با بيان اينکه با دفترچه بيمه 200قلم دارو مشمول بيمه بودند و بقيه مشمول آن نميشد، افزود: ما اين 200قلم را در ماه ارديبهشت و شايد از 15 و 16 ارديبهشتماه به بالاي 300 قلم دارو برسانيم.
روحاني با تأکيد بر اينکه تصميم اين است بين 300 تا 350 قلم دارو باشد، گفت: البته موارد ديگر هم هست. در جاهايي که بيمارستانها و مراکز درماني از بعد از ظهر و شب و روزهاي تعطيل داراي متخصص نبود و مردم ناچار بودند به مراکز خصوصي بروند از اين به بعد هم، هم در بعد از ظهر و هم شب متخصص حضور خواهد داشت.
رئيسجمهور با بيان اينکه در بسياري از شهرستانها که متخصص وجود نداشت به تدريج اين متخصصها به آنجا اعزام ميشوند يادآور شد: در اين صورت مردم نيازمند به طي مسافت دور نخواهند بود. در طي سال جاري و بسياري از اين موارد در همين ارديبهشتماه صورت خواهد گرفت و در نظام سلامت مردم شاهد تحول چشمگير هستند.
وي بر همين اساس برخي موارد را مثل نوسازي بيمارستانها نيازمند زمان طولانيتري دانست و يادآور شد: ولي از نظر پولي که براي بيماري و بستري شدن مردم پرداخت ميکردند تحول ايجاد ميشود و از نيمه ارديبهشتماه ميتوان شاهد آن بود.
*طي 8 ماه تورم 24 درصد کاهش يافته است
روحاني در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه اقشار کم درآمد از محل افزايش قيمتهاي انرژي و اجراي فاز دوم هدفمندي يارانهها چه چيزي گيرشان ميآيد خاطرنشان کرد: وقتي تورم را کاهش دهيم همه گيرشان ميآيد؛ در مسئله تورم از مرداد تا اسفند يعني هفت تا هشت ماهي که دولت فعال بود 24 درصد تورم کاهش يافته است و اين در تاريخ کشور ما شايد بينظير باشد.
رئيسجمهور با بيان اينکه در هيچ مقطعي وجود ندارد که در طول مرداد تا اسفند حدود 24 درصد تورم کاهش يافته باشد يادآور شد: اگر تورم را کاهش نميداديم کسي که حقوق يک و ميليون توماني در ماه داشت بايدماهانه 250هزار تومان از پولش کسر ميشد. پس خود کاهش تورم کمک به همه مردم است.
وي در ادامه سخنان خود يادآور شد: در بحث هدفمندي يارانهها در مرحله دوم اقداماتي که انجام ميگيرد ابتدا در نظام سلامت است؛ مردم هم در خريد دارو و هم مراجعه به بيمارستان و هم بستري شدن کاهش را مشاهده ميکنند و به جاي اينکه پول نقد به مردم داده شود وقتي مردم اطمينان يابند مخارج کاهش يافته است در واقع تمام بيماران صعبالعلاج را تحت پوشش قرار ميدهيم.
روحاني اضافه کرد: اين که همه مردم را بيمه ميکنيم کمک به همه مردم است؛ همچنين ما در مرحله دوم هدفمندي يارانهها افرادي که زندگي بسيار سختي دارند به آنها يارانه کالايي هم پرداخت ميکنيم تحت عنوان بسته امنيت غذايي.
*تلاش براي پرداخت 5 نوبت يارانه کالايي به 11 ميليون نفر
رئيسجمهور با بيان اينکه البته در اين مرحله به همه آنهايي که تحت پوشش کميته امداد يا بهزيستي هستند و يا ثبتنام کردهاند که 11ميليون نفر ميشوند يارانه غذايي خواهيم داد، گفت: ما تلاش ميکنيم تا در طول امسال 5 بار يارانه کالايي را پرداخت کنيم.
وي در پاسخ به اين سؤال که آيا کساني که تحت پوشش کميته امداد يا بهزيستي نيستند سبد کالايي نميگيرند، يادآور شد: اين افراد نيازمندترين افراد هستند؛ هرکس ثبتنام کرده اين سبد را دريافت ميکند و اگر کسي بعداً ثبتنام کند او نيز خواهد گرفت.
روحاني تصريح کرد: علاوه بر ثبتنامهايي که مردم کردهاند و درآمدها را اعلام کردند البته به همه مردم اعتماد ميکنيم اما اطلاعات پردازش ميشود و اگر احساس کرديم افراد ديگري نيازمند هستند به اين يازده ميليون نفر اضافه ميشوند.
رئيسجمهور با اشاره به درآمد 1300ميليارد توماني دولت از محل انصراف مردم از دريافت يارانه نقدي، گفت: اگر ميزان انصرافيها بيشتر شود درآمد دولت نيز بيشتر خواهد شدو ميتواند به افراد نيازمند بيشتري يارانه بدهد.
روحاني با اشاره به بخشهايي که منابع حاصل از انصراف مردم از يارانه در آن ثبت ميشود، گفت: ما در محيط زيست مشکلات فراواني داريم؛ در زمينه نفت و گاز و بنزين يورو چهار برنامههايي داريم و هماکنون در تهران و کرج اين طرحها در حال اجراست و تا پايان سال آن را به شهرهاي بزرگ گسترش ميدهيم.
*به بخش توليد يارانه تسهيلات ميدهيم
رئيسجمهور ادامه داد: بنزين پاک آلودگي هوا را کاهش ميدهد و در مورد بعد مسئله تغيير وسايل گرمازا وجود دارد که دولت 20ميليون بخاري را تغيير خواهد داد.
وي اضافه کرد: دولت در اين راستا براي تغيير لوازم گرمازا کمک خواهد کرد و در مجموع مصرف آنها کاهش مييابد.
روحاني ادامه داد: در زمينه مترو در هفت شهر بزرگ کمکهايي صورت خواهد گرفت و به حمل و نقل عمومي نيز کمکهايي انجام خواهد شد.
رئيسجمهور با اشاره به برنامههاي دولت براي کمک به بخش توليد،بخش برق را اولين هدف دولت در اعطاي کمک عنوان کرد و افزود: اگر به اين بخش کمک نکنيم در آينده نزديک با مشکل مواجهه ميشويم و در برنامه داريم که 1300ميليارد تومان به بخش برق کمک کنيم.
روحاني افزود: 2200ميليارد تومان نيز به صورت يارانه تسهيلات پرداخت ميشود که براي وامهاي با سود کم در جهت حمايت از سرمايه در گردش واحدهاي توليدي در نظر گرفته شده است.
وي با تأکيد بر کمک دولت به بخش نفت و گاز تصريح کرد: امسال چهار فاز از پارس جنوبي بهرهبرداري خواهد شد و 100ميليون متر مکعب گاز به ظرفيت کشور اضافه ميشود.
رئيسجمهور ادامه داد: توليد نفت در کشور و همينطور فروش آن در اين مدت افزايش پيدا کرده است.
روحاني با اشاره به اقدامات دولت در زمينه اتمام پروژههاي پارس جنوبي تصريح کرد: برنامه ما اين است که در طول دولت يازدهم همه فازهاي پارس جنوبي به اتمام برسد؛ در زمينه نفت و گاز حرکتهاي بسيار خوبي صورت گرفته و مردم اخبار اين طرحها را خواهند شنيد.
وي در بخش ديگري از اظهارات خود به طرح برنامههاي دولت در بخش کشاورزي پرداخت و گفت: در چند ماهه گذشته از آغاز به کار دولت در بخش کشاورزي شاهد تحول بزرگي هستيم و مردم آثار آن را در گندم، جو و ساير محصولات کشاورزي خواهند ديد.
رئيسجمهور مهمترين اقدام دولت را اعلام قيمت خريد تضميني گندم در شهريورماه سال گذشته عنوان کرد و افزود: تا کنون پول هر ميزان محصولات کشاورزي تضمين شده که ميزان آن تا امروز به بيش از 200هزار تن ميرسد، نقداً به کشاورزان پرداخت شده است.
روحاني در بخش ديگري از اين گفتوگوي تلويزيوني به مسئله سياست خارجي پرداخت و در پاسخ به سؤالي درباره هدف دولت در تشنجزدايي در عرصههاي مختلف به ويژه سياست خارجي گفت: در زمان ثبتنام در انتخابات رياستجمهوري گفتم که مسير من آشتي در داخل و در دنياست.
*مسير آشتي را با دنيا از داخل آغاز کردهايم
وي ادامه داد: ما مسير آشتي را با دنيا و در داخل آغاز کردهايم و کليد ما حضور، تلاش، اعتماد مردم و اعتماد ما به مردم است.
رئيسجمهور با بيان اينکه در سياست خارجي قدمهاي بلندي برداشته شده،تصريح کرد: البته بايدحواسمان جمع باشد و قدمها را حساب شده بردايم؛ مسئله تحريم ظلم بزرگي بوده و هم ملت ما و هم دنيا از اين مسئله ضرر کرده است اما تعداد معدودي از اين موضوع سود بردهاند که ارقام و افراد آن اعلام شده است.
روحاني ادامه داد: ديديد که يک نفر 9هزار ميليارد دلار تومان پول را برداشت و رفت؛ اين مسائل در سايه تحريم رخ ميدهد و تحريم شفافيت را بر ميدارد.
*اقليتي از برداشته شدن تحريم عصباني هستند/ از تحريم سوءاستفاده ميکردند
وي با بيان اينکه اقليتي از برداشته شدن تحريم عصباني هستند، گفت: دليل اين عصبانيت اين است که آنها از تحريم سوءاستفاده کردند و برخي تخريبهاي دولت از همينجا نشأت ميگيرد.
رئيسجمهور افزود: آنهايي که از برداشته شدن تحريم ضرر کردهاند در ميان تخريبکنندگان دولت حضور دارند و قصد دارند دولت را به حاشيهپردازي ببرند.
روحاني اظهار کرد: اينکه عدهاي راه دولت را نپسندند و نقد کنند اشکالي ندارد اما اتهام، دروغ و هوچيبازي که عدهاي آن را شروع کردهاند درست نيست.
وي با بيان اينکه هنوز به موقعي نرسيدهايم که در اين مورد به مردم بگوييم تصريح کرد: دولت به عنوان خادمان مردم هدفش بهبود زندگي آنهاست اما عدهاي دلشان نميخواهد دولت موفق باشد.
رئيسجمهور اظهار داشت: تا جايي که مسئله نقد است از آن استقبال ميکنيم اما آنجايي که دروغ و تخريب باشد به معناي مخالفت با منافع ملي و دستور رهبري است.
روحاني با اشاره به نامگذاري سال 93 به عنوان سال فرهنگ و اقتصاد اظهار داشت: فرهنگ از اخلاق و برادري آغاز ميشود و بايد در بخش فرهنگ راست بگوييم و نبايد افترا بزنيم.
وي با بيان اينکه نيازي نيست بيشتر از اين در اين مورد توضيح دهم،تصريح کرد: اگر زماني لازم بود نه براي دفاع از خودم بلکه براي اينکه دولت دچار مشکل نشود به مردم توضيح ميدهم چون دولت نماينده اکثريت قاطع مردم است.
رئيسجمهور افزود: اگر گروهي بخواهند رأي اکثريت را ناديده بگيرند و به آن لطمه بزند آنجا مردم بايد به صحنه بيايند و دولت نيز در اين مورد توضيح ميدهد.
* وقت پاسخ دادن به شايعه ها هنوز نرسيده است
روحاني ادامه داد: در اين مدت بسياري از افراد از طريق پيامک و تلفن به من گفتند که به شايعهپراکنيها پاسخ دهم ولي من ميخواهم به آنها بگويم که هنوز وقت اين کار نرسيده است.
روحاني با بيان اينکه امروز روابط ما با دنيا بهتر از گذشته است، اظهار داشت:ما هم با همسايگان و هم غير همسايگانمان در جهان، روز به روز روابطمان بهتر ميشود و تحول خوبي با همسايگان مثل روسيه در زمينه اقتصادي و سياسي را شاهد خواهيم بود.
رئيسجمهور همچنين در خصوص روابط با غير همسايگان نيز تصريح کرد: شاهد تحول خوبي در ماههاي آينده با چين هستيم و روابطمان با همسايگان و غير همسايگان ادامه ميدهيم به ويژه در زمينه و رفع و شکستن تحريم و گام اول را نيز برداشتيم.
وي با بيان اينکه روال ما در کالاي اساسي روال معمول است، و مثل زمان تحريم نيست، يادآور شد: در زمينه دارو و کالاهاي اساسي چه بخش خصوصي و چه دولت ال سي باز ميشود و جنس وارد ميشود بعد از ورود پول پرداخت شده و اين برخلاف ماههاي قبل است که بايد کل پول توسط يک واسطه داده ميشد و خطراتي وجود داشت.
روحاني با تأکيد بر اينکه اين غير از آن پولي است که بايد واريز شود، گفت: آن بحث ديگري است و کلاً در نظام خريد شاهد يک تحول هستيم.
رئيسجمهور با بيان اينکه ما در زمينه دستيابي به توافق نهايي با 1+5 قدمهاي خوبي برداشتيم، يادآور شد: لازم ميدانم از تيم مذاکره کننده،وزارت خارجه و ارگانهاي ديگر که در کنار وزارت خارجه بودند، تشکر کنم؛ آنها سربازان خط مقدم ما در سياست خارجه هستند و روندي که پيش ميرود روند پايان تحريم است.
وي يادآور شد: اما بايد قدم حسابشده برداريم و مردم نيز ياري و کمک کنند که تا کنون چنين بوده و رسانهها نيز بايد حواسشان جمع باشد؛ وضع درآمدي ما به ويژه درآمد ارزي در سال جاري به مراتب از سال قبل بهتر خواهد بود، روند تعامل ما در نظام بانکي بهتر شده و در ماههاي آينده بهتر خواهد شد.
روحاني در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه اکنون در کجاي مذاکرات هستهاي قرار داريم گفت: عدهآي معتقدند ما با دنيا جنگ داريم البته منظورم جنگ نظامي نيست و اينکه هيچ وقت نميتوانيم روابطمان با دنيا روابط معمولي باشد که بنده اين را نميپذيرم البته اين موضوع به اين معنا نيست که همه دنيا با ما روابط صميمي خواهند داشت چرا که کشورهاي مختلف اهداف خود را دارند.
رئيس جمهور تصريح کرد: روابط ما با آمريکا دشوار بوده و خواهد بود کشوري که با ما روابط خصمانه داشته و دارد به اين شکل نيست که به زودي حل شود اما با کشورهايي که دچار تنش هستيم ميتوانيم تنشها را کاهش دهيم و با کشورهاي که دوست هستيم ميتوان اين دوستي را توسعه داد که ما اين کار را شروع کرديم و ميتوانيم ادامه دهيم که در اين راستا حضور سياسيون کشورهاي مختلف را در تهران شاهديم.
وي با تأکيد براينکه آنها که معتقدند مسائل ما با دنيا حل نميشود نظرشان درست نيست، گفت: البته برخي از مسائل پيچيده است و يک روزه حل نميشود؛ تحريمها ظلمي بزرگي به مردم است و ميتوان اين تحريمها را برداشت.
روحاني با تأکيد براينکه در مذاکرات هستهاي که قبلاً اعلام کرديم که بر مبناي برد برد است يادآور شد: اين به معني اين است که نه ما مي خواهيم شکست بخوريم و نه طرف مقابلمان. اگر کسي فکر کند ميتواند در مذاکره طرف را شکست دهد و خود را صد درصد پيروز بداند اينطور نيست.
*نميگذاريم منافع ملي ما زير چکمه ابرقدرتها باشد
رئيس جمهور يادآور شد: در دنياي سياست شما يک قدم و طرف مقابل هم يک قدم ديگر برميدارد تا به تعامل برسيم؛خط قرمز ما حقوق ملت ما است در زمينه هستهاي از حقوق ملتمان کوتاه نمي آييم اما اينکه چه سطحي باشد وابسته به تصميمات نظام است و نميگذاريم منافع ملي ما زير چکمه ابرقدرت و بيگانگان باشد.
وي با بيان اينکه تيمي که مذاکره ميکند مسائل را به خوبي ميفهمد، يادآور شد:در واقع مسائل حقوقي و سياسي را درک کرده و تجربه لازم را دارد در مرحله اول توانستيم موفق شويم در حالي که بسياري فکر ميکردند امکانپذير نيست؛ ما چيزي را مخفي نکردهايم و نميخواهيم مخفي کنيم.
روحاني با تأکيد براينکه فعاليت ما صلحآميز بوده و خواهد بود و با نظارت آژانس است، گفت: دنيا فهميده است که مسير تهديد، تحريم و فشار به سر آمده و افکار عمومي دنيا هم پذيراي اين نيست. کاري که غرب عليه ايران انجام داده قطعاً ضد حقوق بشر بوده است.
رئيس جمهور در ادامه سخنان خود تصريح کرد:تحريم دارو و کالاهاي اساسي و مورد نياز برخلاف حقوق بشر است و اصول انساني و چارچوب مقررات بينالمللي؛ دنيا امروز ميبيند ما با منطق با جهان حرف ميزنيم، دنياي سياست دنياي شعار نيست آنهايي که فکر ميکنند اگر بلند صحبت کنيم در دنيا پيروز ميشويم مسائل سياسي را نميشناسند. اگر قصد ما تعامل است چرا که تقابل بحث ديگري است.
وي با تأکيد براينکه سياست دولت تعامل سازنده است، اظهار داشت: سند چشمانداز 20 ساله هم که مقام معظم رهبري فرمودند بعد از قانون اساسي مهمترين سياست ما است تعامل سازنده را با دنيا مطرح ميکند؛ تعامل سازنده راه خود را دارد و دولت به خوبي ميداند که اين راه چيست و در آن موفق بوده و خواهد بود.
*بايد در دنياي سياست واقع بين باشيم
روحاني با تأکيد براينکه خوشبيني در دنياي سياست يا بدبيني خيلي معنا ندارد و بايد واقعبين باشيم، افزود: با شناختي که از دنيا و مسئله دارم بدبين نيستم اما اينکه در 6 ماه ميتوان به توافق رسيد يا زودتر بسته به اين است که آنها براي تعامل آماده باشند و کشور ما آمده است با تعامل سازنده و منطق صحبت کند البته فشار بر خود را نپذيرفته و نخواهد پذيرفت.
رئيس جمهور در پاسخ به سؤالي مبني براينکه در اين توافق امتيازهايي قرار بود به ما داده شود مثل خريد قطعات هواپيما و مشخصا اين بده بستانها چه بود، گفت: آنچه جمهوري اسلامي ايران داده يا ميدهد شفافيت بيشتر است، براي اعتماد بيشتر افکار عمومي دنيا حاضر است چرا که ما دنبال سلاح نبوده و نيستيم و باکي براي شفافيت نداريم.
وي تأکيد کرد: چيزي جز حق هم نمي خواهيم بگيريم شکستن تحريم حق ما است؛ برداشته شدن قطعنامههاي ناحق سازمان ملل حق ملت ما است آنچه ما ميخواهيم اين است؛ براي شکستن تحريم قدمهايي برداشته شد.
روحاني بر همين اساس به برداشتن تحريم پتروشيمي، خودرو و قطعات هواپيما اشاره و اضافه کرد: الان داد و ستد وجود دارد و اقداماتي شروع شده است در زمينه تعاملات بانکي نيز به همين شکل است البته همه تحريم برداشته نشده اما تحريم کالاهاي اساسي و دارو برداشته شده است و مثل سابق بدون يک سنت اضافه ميتوان خريد کنيم.
رئيس جمهور با تأکيد براينکه امسال قيمت داروي خارجي 10 درصد کاهش يافته است، گفت: لوازم پزشکي نيز کمتر از يک سوم قيمت شده است از اينرو قدمهاي خوبي برداشته شده اما قدم اصلي اين است تمام تحريمها برداشته شود. و در مذاکرات و توافق نهايي اين قدمها برداشته خواهدشد.
وي در پاسخ به سؤالي مبني براينکه علاوه بر توسعه روابط با روسيه و چين شاهد گرمتر شدن با اروپاي غربي هستيم، نتايج ملموس اين تماسها چيست و آيا منجر به سرمايهگذاري ميشود يا خير، افزود: براي حل و فصل مسائل سياسي و اقتصادي در روابط بينالملل اينها يکشبه انجام نميشود، امروز شرکتهاي مهم خارجي اظهار علاقه و مذاکره ميکنند و برخي موارد تا مرحله نوشتن قرارداد هستيم اما براي اينکه امضا شود بايد مشکلات نهايي ما حل و فصل شود و در واقع تعاملات بانکي حل و فصل شود.
رئيس جمهور ادامه داد: اين رفت و آمدها معنايش يک چيز است وقتي وزراي خارجه اروپاي غربي به ايران سفر ميکنند که يکي از آنها هفته قبل با بنده ديدار داشت و گفت اين اولين سفر وزير خارجه کشورم بعد از 90 سال به ايران است و اين نشان ميدهد همه به آينده اميدوار و خوشبين هستند و گرنه بيکار نيستند به ايران بيايند و شرکتهايشان به ايران آمده و سمينار بگذارند. اين نشاندهنده خوشبيني آنها است چرا که قدم اول خوب برداشته شد.
وي با تأکيد براينکه تا امروز مناسب بوده و اگر با اين روند جلو برويم ميتوانيم با تأمين حقوق ملت ايران و در نظر گرفتن همه خطوط قرمز ايران بنابر اصل عزت، حکمت و مصلحت کار خود را پيش ببريم، گفت: نه تنها در مسئله هستهاي و روابط با اروپا بلکه با کشورهاي ديگر هم چون عمان، ترکيه، عراق و آذربايجان هم روابط روبه گسترش است
روحاني در پاسخ به اين سؤال که با عربستان هم اينگونه است، افزود: از طرف ما مانعي نيست، عربستان با ايران مشکلي ندارد بلکه به منطقه بازميگردد و اميدواريم آنها مسائل و شرايط منطقه را خوب ببينند بهترين راه براي ثبات کنار زدن تروريستها است.
وي در پاسخ به سؤالي مبني براينکه آيا در بحث هستهاي مسائل حاشيهاي نيز وجود دارد گفت: ما به غير از مسئله آمريکا که روابط پيچيدگي خاص خود را دارد با بقيه 1+5 مسئلهاي نداريم چرا که دو کشور روس و چين هم جزو اين گروه هستند که روابط خوبي با آنها داريم.
رئيس جمهور همچنين در پاسخ به سؤالي درباره بحث تعامل قوا و اينکه آيا هنوز در حوزه سياست داخلي خوشبين هستيد نيز يادآور شد: هنوز هم خوشبين هستم ملت ما رشيد و فهيم است بايد بپذيريم جناحهاي مختلف و احزاب مختلف هستند که نظرات مختلفي دارند و نظرات آنها واحد نيست بايد آستانه تحمل را بالا ببريم نبايد به خاطر مسائل جزيي و شرايطي که سالهاي قبل وجود داشت و حتي کار به شکايت هم رسيد، باشد.
وي تصريح کرد: کليت مجلس با دولت روابط خوبي دارد با قوه قضاييه نيز دولت رابطهاش خوب است و در واقع قواي سهگانه روابط خوبي داشته و داراي تفاهم و تعامل هستند و امروز شرايط خوبي را شاهد هستيم.
روحاني با اشاره به سفرش به استان سيستان و بلوچستان اظهار داشت: در سفر به سيستان ديدم که شيعه و سني کنار يکديگر هستند و بلوچ،زابل و سيستان برادرانه کنار يکديگر زندگي ميکنند و در جلسه علما و فرهيختگان در کنار هم از يکديگر تعريف ميکردند.
رئيس جمهور با تأکيد براينکه ما از سيستان تا خوزستان استعداد خوبي براي شکوفايي داريم، گفت: هرچه شکوفايي و توسعه بيشتر باشد رشد فرهنگي بيشتر است.
رئيسجمهور ادامه داد: تمام جناحهايي که قانون اساسي را قبول دارند چه موافق دولت چه مخالف دولت عزيز و محترمند.
روحاني با بيان اينکه تنها حرف ما اين است که چارچوب منافع ملي و اخلاق رعايت شود، گفت: آنهايي که تخريب ميکنند عددشان کم است و چيزي نيستند. ولي بايد بدانيم که ما داخل يک قايق هستيم و البته نقد آنها را ميشنويم و روي چشم ميگذاريم اما نبايد در اين ميان اخلاق لطمه ببيند.
وي ادامه داد: مردم بايد بدانند برخي موارد يک روزه حل نميشود و ساماندهي به آن زمان ميبرد.
رئيسجمهور اضافه کرد: عجله برخي کار ما را سخت ميکند؛ برخي ميگويند که فلاني يادش رفته چه قولهايي داده من ميگويم که چيزي يادم نرفته و حافظهام مثل گذشته خوب است.
روحاني با تأکيد بر اينکه همه ما بايد به بزرگان خود احترام بگذاريم تصريح کرد: شکستن بزرگترها کار خوبي نيست؛ اگر اختلاف نظر داريم آن را بيان کنيم اما احترام يکديگر را نگه داريم.
وي ادامه داد: به ملت ايران اطمينان ميدهم که دولت در مسيرش قدمهاي مستحکم بر ميدارد و شخصاً به اشتغال مهار تورم و پيشبرد اهدافمان در سياست خارجي خوشبينم.
رئيسجمهور در بخش پاياني اظهارات خود با اشاره به بخش فرهنگ گفت: دخالت در مسئله فرهنگ جداي از کمک به آن است، دولت بايد به بخش فرهنگ کمک کند.
روحاني با ابراز رضايت از وضع فعلي دانشگاهها و آرامش موجود در فضاي آن گفت: ما در زمينه فرهگ قدمهاي خوبي برخواهيم داشت و شرکتهاي دانشبنيان و تجاريسازي آنها با همکاري وزارت علوم، دانشگاهها و معاونت علمي و فناوري رياستجمهوري دنبال ميشود.
وي با بيان اينکه نظر من اين است که پيشکسوتان فرهنگ کار را بر دوش بگيرند افزود: انجمنهاي تخصصي بايد وارد شوند و کارهاي اين بخش را انجام دهند البته قانون بايد شفاف شود و همه اين موارد در چارچوب قانون باشد.
رئيسجمهور با اشاره به دستاوردهاي کشور در زمينه فرهنگ و ورزش و همچنين نشاط ايجاد شده در ميان بانوان تصريح کرد: براي اولين بار نهاد رياستجمهوري از زنان سفرا دعوت کرد و روز زن را به آنها معرفي نمود. البته عدهاي ظاهراً از اين مسئله ناراحتند در حاليکه پيروزي دولت پيروزي همه ملت است.
انتهاي پيام/